Hashtag
2018 yılında çalıştığı fast-food zincirinden 'gülümsemediği' gerekçesiyle kovulan Melody Walker, sendikalarla bir araya gelerek önce fast-food işletmelerinden başlayıp, sonra genele yayılacak olan bir yasa paketi için hazırlıklara başladı.
Üç senedir devam eden zorlu süreç sonunda hazırlanan yasa 5 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Bu sayede 70 bin işçi koruma altına alınacak. Buna göre New York'ta fast-food işletmelerinde isteğe bağlı istihdam yasaklanacak. İşverenler, işçiyi kovarken haklı bir sebep ya da sebepler göstermek zorunda kalacaklar. Yasanın daha sonra genele yayılması bekleniyor.
Haksız yere işten çıkarıldıklarına inanan işçiler, tahkim yoluna başvurabilecek, şehrin Tüketici ve İşçi Koruma Departmanına şikayette bulunabilecek veya bir hakimin cezai tazminat verebileceği eyalet mahkemesinde dava açabilecek.
Oysa ki, ABD'nin en çok eleştirilen yasalarından biri olan 'isteğe bağlı istihdam hakkı' (at-will
employment) hemen hemen hiçbir gerekçe sunmadan, işverenin çalışanını işten çıkarmasının
önünü açıyordu. ABD'de 'isteğe bağlı istihdam' çerçevesi altındaki pozisyonlar çoğunluğu
oluşturuyor. Mesela Google yazılım mühendisleri, Wells Fargo & Co. için çalışan bankacılar ve Mayo Clinic cerrahları... Hatta konuyu gündeme getiren Bloomberg'in muhabirleri. Üst düzey yöneticiler, kamu sektörü, sayıları gün geçtikçe azalan sendikalı çalışanlar ve karmaşık bir mücadele nedeniyle Montana eyaleti güvenli çalışma alanları.
GÖZLER BIDEN'DA
New York'un yanı sıra Seattle, Illinois ve New Jersey de bu konudaki hazırlıklarını hızlandırmakta.
Senatör Bernie Sanders ise yasayı ulusal çapta bir hak haline getirmek istiyor. Seçildiği dönemden bu yana özellikle pandemi ile mücadele sürecinde 'sosyal demokrat' bir görüntü çizen Başkan Joe Biden'ın, bu talebi nasıl yorumlayacağı ise merak konusu.
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur