Hashtag
Trump yönetimi ABD’deki göçmenlik sistemini baştan aşağı yenilemeye hazırlanıyor. Birçok adım da 3 Kasım’daki seçimlerden önce atılmış olacak.
“Trump Yönetimi ABD Göç Politikalarını Nasıl Değiştirdi?
Trump yönetimi, Amerikan göç sistemini yeniden şekillendiren ve köklü değişiklikler yapan 400 başkanlık kararnamesi çıkardı. Bu kararnamelerden bazılarıysa 3 Kasım başkanlık seçimlerinden önce mercek altına alınıyor.
Ailelerin ayrılması
Amerikan hükümetinin Amerika-Meksika sınırında ailelerinden zorla ayrılan 545 göçmen çocuğun anne ve babalarının izini kaybettiğine ilişkin haberler, kamuoyunda infial yarattı.
Göçmen hakları savunucuları, çocukların şu anda nerede olduklarının ya da memleketlerine gönderilerin anne babalarının neden şimdi bulunamadığının bilinmediğini söyledi.
Amerikan Madeni Özgürlükler Birliği bünyesindeki göçmen hakları projesinden Lee Gelernt, "Çocuklar İç Güvenlik Bakanlığı'nın, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'nın ya da hükümetin himayesi altında değil. Bu çocukların vesayeti başkalarına verildi. Bu, bazı çocukların eğer şansları varsa tanıdıkları bir akrabalarının yanında kalıyor olmaları anlamına gelebilir. Ya da hiç tanımadıkları bir uzak akrabanın ya da koruyucu ailenin yanında olabilirler. Bu olayların üzerinden üç yıl geçti" dedi.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, federal yetkililerin "kendi ülkelerinde çocuklarına kavuşmak isteyen tek bir aileyi bile belirleyemediğini" kaydediyor.
Lee Gelernt, bulundukları takdirde ailelerin çok zor bir seçimle karşı karşıya kalacaklarını, "ya çocuklarından tamamen ayrılacaklarını ya da çocuklarını tehlikeli şartların hüküm sürdüğü memleketlerine geri götüreceklerini, ailelerin Amerika'ya getirilmesinin söz konusu olmadığını" söyledi.
Federal yargı, geçen yıl, Amerikan hükümetinin 2017 yılında uygulamaya koyduğu pilot program kapsamında ailelerinden ayrılan göçmen çocukların anne babalarıyla bir araya getirilmesine hükmetmişti. Trump yönetimi, o dönemde güney sınırından Amerika'ya sığınmacı olarak giriş yapmak isteyenlerin sayısını kısıtlamayı amaçlıyordu.
Anayasa Mahkemesi davaları
Takvimini yeniden düzenleyen ABD Anayasa Mahkemesi, 30 Kasım tarihini, Trump yönetiminin kaçak göçmenleri ABD nüfus sayımı kapsamı dışında bırakma girişimi aleyhine açılan davaların görüleceği tarih olarak belirlemişti. ABD'de birçok amaca hizmet eden nüfus sayımı, aynı zamanda, her eyaletin Temsilciler Meclisi'nde kaç üyeyle temsil edileceğinin belirlenmesinde kilit rol oynuyor.
ABD Anayasa Mahkemesi, önümüzdeki yıl, Amerika-Meksika sınırında uygulanan politikalara ilişkin iki davayı görmeyi kabul etmişti. Davalardan biri, Trump yönetiminin sınırda inşa edilmesi öngörülen duvarın maliyetinin federal fonlarla karşılanmasıyla ilgili. Kongre, Trump'ın 2016 seçim kampanyasının ana temalarından biri olan sınır duvarının inşa edilmesine ödenek ayrılmasını reddetmişti.
İkinci dava ise Trump yönetiminin sığınma başvurusu yapacakların Amerika'daki mahkeme gününü Meksika'da beklemelerini öngören "Meksika'da Kal" programıyla ilgili.
Sığınma başvurusu kuralları
ABD İç Güvenlik Bakanlığı, kısa süre önce, suçlu olduğuna hükmedilenler ve Amerika'ya kaçak giriş yapmaya çalıştığı gerekçesiyle suçlu bulunanlar dahil bazı kişilerin sığınma hakkı elde etmesini engelleyen bir kural getirme önerisinde bulundu.
Öneri; kaçak göçmenleri yasadışı şekilde barındıranları, uyuşturucu madde bulunduranları, sahte kimlik taşıyanları ya da yasadışı olarak kamu hizmetlerinden faydalananları da kapsıyor.
Getirilen kurala göre mahkumiyeti iptal edilen göçmenlere ayrıcalık tanınmayacak.
Mevcut göçmenlik yasasına göre Amerika'ya giriş yaptıktan sonra bir yıl içinde sığınma başvurusunda bulunmayanlara sığınma hakkı tanınmıyor. Terörist faaliyet gibi ciddi suçlardan hüküm giyenler de yasak kapsamına alınıyor.
Yeni kuralların Kasım ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Hızlandırılmış sınırdışı işlemi
ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresi (ICE) ise "hızlandırılmış sınırdışı" uygulamasına başlayacağını bildirdi. Uygulama, bazı göçmenlerin göçmenlik yargıcı önünde Amerika'da kalma taleplerinin gerekçelerini savunmalarını engelliyor.
ICE'tan üst düzey yetkili Tony Pham, "Bu hukuki işlemi devreye sokmak, toplumlarımızı korumamızı ve ülkemizin Kongre tarafından kabul edilen göçmenlik yasalarının bütünlüğünü muhafaza etmemizi sağlayacak" dedi.
Pham, sınırdışı edilmemeleri gerektiğine ilişkin nedenleri, göçmenlik memurlarını tatmin edecek şekilde ortaya koyma sorumluluğunun göçmenlere düştüğünü kaydetti.
Yeni uygulama, Amerika'nın herhangi bir yerinde gözaltına alınan kaçak göçmenlerin, Amerika'da 2 yıldan az süre kaldıklarının, hukuki olarak şartlı tahliye edilmediklerinin ya da Amerika'ya kabul edilmediklerinin belirlenmesi üzerine hızla sınırdışı edilmelerini öngörüyor.”
Kaynak: www.amerikaninsesi.com
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur