Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

HOLLANDA BAMBAŞKA BİR ‘SEÇİM SİSTEMİNE’ GİDİYOR

Hashtag

HOLLANDA BAMBAŞKA BİR ‘SEÇİM SİSTEMİNE’ GİDİYOR

Hollanda hükümeti uzun zamandır tartışılan seçim sistemindeki eksiklikleri yeniden düzenlemek istiyor.

Bu değişiklikten amaç, adayların partilerinin kendilerini koydukları sıra sebebiyle seçilme umutlarını kaybetmelerini ortadan kaldıracak ve seçmenlerin desteğiyle her sıradan meclise girmenin yolu açılacak.

İki yıl önce kurulan bir komisyon çalışmalar yapmış ve sonucunda; seçmenle seçilen vekiller arasındaki bağları güçlendirecek, modern bir sistem değişikliğinin gerekli olduğu kanaatine varılmıştı.

Halkın büyük bir kısmının kendisinin parlementoda temsil edilmediğini düşündüğünü tespit eden komisyon, özellikle düşük eğitimli kişilerde bu oranın yüksek olduğunu açıklamıştı.

3 ayrı sistem değişikliği üzerinde çalışmalar yapıldı ve kabine 2006’da BurgerForum tarafından yapılan teklifte karar kıldı. BurgerForum; dönemin hükümeti tarafından seçilen 140 kişinin oluşturduğu bir düşünce platformu idi.

Yeni sistemle halktan tercihli oy alacak adayların seçilmelerinin önü tamamen açılmış olacak. Mevcut sistemde tercihli oylarla seçilebilmek için bir sınırı aşmak gerekiyor. Örneği son seçimlerde bu sınır 17.500 oydu. Sadece 4 kişi bu sınırı aşarak sıralamada düşük olduğu halde meclise girmeyi başarmıştı.

Yeni sistemle bunun daha çok ve sık görülmesi bekleniyor. Partiler yine sıralama yapacaklar ancak seçmenler istedikleri adaya tercihli oy verebilecekleri için seçilme sıralamasını onlar tayin etmiş olacaklar.

Bu sistem temsilciler meclisi seçimlerinde uygulanacağı gibi; eyalet seçimlerinde, belediye meclisi seçimlerinde ve Avrupa parlementosu seçimlerinde de geçerli olacak.

Habernet

. Towntalk
remove_red_eye938

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur