Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

AZINLIKLAR VİRÜSTEN DAHA FAZLA ETKİLENİYOR !

Hashtag

Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere (KTGBİ) Başkanı Nafia Horozoğlu, İngiltere’de yaşayan etnik azınlık grupların, Covid-19 virüsünden daha fazla etkilendiği yönünde haberler çıktığını, Kıbrıslı Türklerin de buna dahil olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere (KTGBİ) Başkanı Nafia Horozoğlu, Kıbrıs Postası TV’de, Ertuğrul Senova ve Tünay Mertekçi’nin sorularını yanıtladı, İngiltere’de yaşam süren Kıbrıs Türk toplumunun Koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesiyle ilgili son durumu aktardı…

Birleşik Krallık’ta, Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 12 bini aştığını belirten Horozoğlu, 88 bin kişinin de test sonuçlarının negatif çıktığını aktardı. “Hepimiz, bayağı endişeliyiz” diyen Horozoğlu, her gün ortalama 500 kişinin hayatını kaybettiğini, Cuma günü bu rakamın 1000 kişiye ulaştığını söyledi.

“DAHA FARKLI BİR POLİTİKA İZLENDİ”

İngiltere’nin, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha farklı bir politika izlediğini anlatan Horozoğlu, başlarda, halkın sürü bağışiıklığıkazanmasının hedeflendiğini fakat sonradan tedbirlerin arttırıldığını belirterek, yaklaşık 3 hafta önce sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girdiğini ifade etti.

“İNSANLAR HALEN SOKAKTA”

“Tedbirlerin daha evvel alınması gerekiyordu” diyen Horozoğlu, ülkedeki sağlık sisteminin salgın öncesi de sorunlar yaşadığını, bunun dışında insanların halen sokaklarda olduğunu söyledi.

“İNGİLTERE’DEKİ KIBRISLI TÜRKLERİN SAYISI TAM OLARAK BİLİNMİYOR”

Birleşik Krallık’taki Kıbrıslı Türklerin sayısının sorulması üzerine Horozoğlu, 300-350 bin civarı bir rakamın telafuz edildiğini fakat net sayının tam olarak bilinmediğini aktardı, İngiltere’deki Kıbrıslı Rumların sayısının da 300 bin civarı olarak söylendiğini ifade etti.

“İNGİLTERE’DE YAŞAYAN AZINLIKLAR, VİRÜSTEN DAHA ÇOK ETKİLENİYOR”

İngiltere’de yaşayıp, Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının ne kadar bu akdar arttığının sorulması üzerine Horozoğlu, İngiltere’de yaşayan etnik azınlık grupların, Covid-19 virüsünden daha fazla etkilendiği yönünde haberler çıktığını, Kıbrıslı Türklerin de buna dahil olduğunu belirtti. Sokağa çıkma yasağı öncesinde kadar toplum üyelerinin hep iç içe kalmaya devam ettiğini, ev ziyaretlerinin sürdüğünü aktaran Horozoğlu, gerekli tedibirlerin, toplum üyeleri tarafından yeterince alınmadığına dikkat çekti.

“KKTC’DE MAHSUR KALAN VE İNGİLTERE’DE YAŞAYAN KIBRISLI TÜRKLER VAR”

Öte yandan, İngiltere’de mahsur kalan Kıbrıslı Türkler olduğu gibi, KKTC’de mahsur kalan ve yaşamını İngiltere’de sürdüren 130 Kıbrıslı Türk’ün var olduğunu ifade eden Horozoğlu, bu insanların pek çoğunun ailelerinin Britanya’da olduğunu, bazılarının hamile eşlerinden ayrı kaldığını belirterek, bu konuda İngiliz yetkililere baskı yapılması gerektiğine dikkat çekti.

SEFERLE İLGİLİ SORUN…

Horozoğlu, İngiliz yetkililerin, KKTC’den kalkacak ve Türkiye üzerinden İngiltere’ye ulaşacak bir seferde, uçağın Türkiye’de inmesini ve yolcuların orada tarandıktan sonra İngiltere’ye getirilmesi konusunda karar aldığını fakat virüsün devam etmesinden dolayı bunun pek de mümkün olmadığını ifade etti. ÇAĞRI…

“SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERİP, YETKİLİLERİN DİKKATİNİ ÇEKELİM”

İngiliz yetkililerin bu kararını kısa bir süre için askıya alması ve uçağın Türkiye’de “touchdown” yapıp, İngiltere’ye uçması için baskı ve girişimlerde bulunduklarını belirten Horozoğlu, halkın, Facebook ve Twitter üzerinden bu konuda tepki gösterip, yetkililerin dikkatini çekmeye davet etti.

“KKTC LONDRA TEMSİLCİLİĞİNDEN BEKLENEN DESTEĞİ GÖRMEDİK”

Bu süreçte, KKTC Londra Temsilciği’nden beklenen desteği görmediklerinin altını çizen Horozoğlu, “Kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” diyerek, eğitim ateşesinin, konseylerin ve öğrenci birliklerinin, özellikle charter seferle ilgili ellerinden geleni yaptıklarını fakat bu işin, temsilciğin işi olduğunu anımsattı.

“İNSANLAR TEMSİLCİLİĞE ULAŞAMIYOR”

İnsanların bu süreçte temsilciği aradığını, ulaşadığını, bu nedenle de birliklere ulaşarak yardım talep ettiğini söyleyen Horozoğlu, “Nere bir temsilcinin yönlendirmesi, nerede benim yönlendirmem” diyerek tepki gösterdi.

“GENÇLER, KIBRIS’A TATİL AMAÇLI GELİYOR”

Covid-19 salgınının günün birinde sona ermesi halinde, Brexit sürecinden ötürü oluşan ekonomik belirsizliğin devam etmesi durumunda, oradaki genç nüfusun adaya dönüp dönmeyeceğinin sorulması üzerine Horozoğlu, şöyle devam etti: “Küçüklüğümden beri, memleketime bağlılığımdan dolayı geri dönmek istiyorum. Ama herkes benim gibi düşünmüyor. KKTC’deki mevcut ekonomik sistemi ele aldıklarında ve imkanların kısıtlı olduğunu düşündüklerinde, gençlerin birçoğu, Kıbrıs’a tatil amaçlı gidiyor.”

2 yıl önce, Dışişleri bakanlığı’nın yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle ilgili bir proje yürüttüğünü, bu süreçte İngiltere’deki bir gazetede çalıştığını ve gençlere geri dönmekle ilgili düşüncelerini sorduğunu anlatan Horozoğlu, şöyle devam etti: “Bir röportaj yapmıştım. Bana, ‘tamam adamızı çok seviyoruz ama buradaki imkanlardan vazgeçip, Kıbrıs’a dönmek ne kadar mantıklı olur’ diye sormuşlardı…” dedi.

İngiltere’nin, Brexit sürecine iyi hazırlanmadığını düşündüğünü belirten Horozoğlu, 2016 yılından bu yana devam eden ekonomik bir krizin olduğunu ve bir belirsizlik havasının bulunduğunu ifade ederek, “Ben ve benim gibi bir çok genç, Kıbrıs’a dönebiliriz” şeklinde konuştu.

KAYNAK:(OLAYGAZETESİ: https://olaygazete.co.uk/turk-toplumu/azinliklar-virusten-daha-cok-etkileniyor.html )

. Towntalk
remove_red_eye232

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur