Hashtag
CORONAVIRUS (COVID-19) YASA TASARISI: Göçmenlerin Devlet Yardımı Hakları İşyeri ve Ev Kira Tatilleri Otomatik Oturum Uzatmaları
İngiltere’de 23.03.2020 tarihi itibariyle kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, diğer taraftan da, Coronavirus (COVID-19) ile mücadele amacıyla hükümete olağanüstü hal yetkileri veren Coronavirus Yasa Tasarısı Parlemento’da tartışılıyor. 330 sayfayı aşkın yasa tasarısı, NHS’e acil doktor ve hemşire kaydından, doğum ve ölüm kayıtlarına, kamu sağlığnın korunmasından, ölen kimselerin defin işlemlerine varıncaya dek birçok konuda hükümete olağanüstü yetkiler tanıyor.
Yasa Tasarısı’nda ve tasarıya yapılan teklifler arasında toplumumuzu yakından ilgilendiren şu konular da yeralıyor:
Göçmenlerin (ki buna Ankara Anlaşmalılar da dahil olacaklar) vize ve geçici oturumlarındaki “devlet yardımlarından yararlanamaz” anlamına gelen “No Recourse to Public Funds” ibaresinin Coronavirus ile mücadeleye negatif etkileri üzerinde Bilim Kurulu’ndan tavsiyeler alınması ve verilen görüş üzerine gerekli düzenlemelerin yapılması. Bu madde yasalaşırsa ve Bilim Kurulu “No Recourse to Public Funds” ibaresinin geçici bir süre askıya lınmasını önerirse, bu durumda Ankara Anlaşmalılar, eş vizesiyle İngiltere’de ikamet edenler, öğrenciler vizesi olanlar, Tier 2 vizeliler vb. tüm göçmenler vizelerini riske atmadan devlet yardımlarından faydalanabilecekler.
Bir diğer taslak madde, vize ve geçici oturumların otomatik olarak uzatılmasıyla ilgili. Yasalaşması halinde, geçici oturumlar, bu olağanüstü hal ortadan kalkıncaya kadar otomatik olarak uzayacak.
Self-employed olarak çalışanlara bir minimum gelir sağlanmasını öngören bir taslak madde de mevcut. Buna göre, self-employed olarak çalışan insanların son 3 yıllık hesapları baz alınarak aylık net gelirlerini 80%’i oranında veya ayda £2,917 (ikisinin arasında hangisi daha düşükse) ödeme yapılması öngörülüyor. Hem bu taslak madde ve hem de “No Recourse to Public Funds” maddesi yasalaşırsa Ankara Anlaşmalılar ve diğer göçmenler de bu yardımdan faydalanabilecekler.
İşyeri kiralarının 3 aylığına askıya alınmasını öngören bir düzenleme de yine bu taslak maddeler arasında. Buna göre dükkan ve diğer işyerlerinin virüs salgınından dolayı kiralarını ödeyememeleri malsahipleri (yani Landlord’lar tarafından) 3 aylık bir süre boyunca lease iptalleri için sebep olarak kullanılamayacak. Düzenleme 3 aylık kirayı iptal etmiyor; sadece 3 aylığına askıya alıyor. Daha sonrasında bu miktarın malsahibi ve kiracı tarafından yapılandırılarak ödenmesini öngörüyor. İşyeri kiralarına benzer bir uygulama ev kiraları için de geçerli olacak. Malsahipleri ve evsahipleri de bankalardan 3 aylık kredi geri ödeme tatili isteyebilecekler. Böylece kimse mağdur edilmemiş olacak.
Lütfen unutmayın: bu bir Yasa Tasarısı. Henüz yasalaşmadı. Muhtemelen Perşembe günü yasalaşacak. Bu yukardaki maddelerin hepsinin yasalaşması da henüz kesinlik kazanmış değiller. Gelişmeler oldukça sizi güncellemeye devam edeceğiz.
Yaşar Doğan
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur