Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

AB,İNGİLTERE İLE "DENGELİ VE İDDİALI"BİR ORTAKLIK İSTİYOR

Hashtag

AB Konseyi tarafından kabul edi­len yönergede, Birleşik Krallık ile geniş kapsamlı, dengeli ve iddialı bir ortaklık öngörüldüğü vurgu­landı.

AB Konseyi, Birleşik Krallık ile gelecek ilişkisini belirleyecek mü­zakerelere ilişkin yönergeyi kabul etti. Birleşik Krallık ile geniş kap­samlı, dengeli ve iddialı bir ortaklık öngörüldüğü vurgulanan Belgede, ticarete konu ürünlere tarife ve kota uygulanmamasını öngören bir ser­best ticaret anlaşması gerçekleş­tirme niyeti dile getirildi.

AB Konseyi, Birleşik Krallık ile gelecek ilişkisini belirleyecek müza­kereler için yetkilendirme kararı ile müzakere yönergesini 25 Şubat’ta kabul etti. Kararla AB Komisyonu resmi olarak AB’nin müzakere mer­cii olarak belirlendi ve Birleşik Kral­lık ile müzakerelerin başlatılması için yetki verildi. AB, “dengeli ve iddialı” bir ortaklık niyetinde!

Birleşik Krallık ile geniş kap­samlı, dengeli ve iddialı bir ortak­lık öngörüldüğü ifade edilen Yöner­gede, AB ile Birleşik Krallık arasında ürünlere yönelik tarife ve kotaların olmamasını öngören bir serbest ti­caret anlaşması gerçekleştirilme ni­yeti bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca anlaşmanın gümrükler ve düzenle­yici konular üzerinde işbirliği sağla­ması ve etkili yönetim ve denetim, anlaşmazlıkların çözümü ve icra dü­zenlemelerini de içermesi gerektiği vurgulanıyor.

Balıkçılık konusunda gelecekteki ortaklığın mevcut düzeni koruması gerektiğinin ve böylelikle sulara karşılıklı erişimi ve istikrarlı kota paylarını desteklemesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Dijital ticaret, fikri mülkiyet, kamu ihaleleri, hareketlilik, ulaşım ve enerji gibi alanlarda AB ile Bir­leşik Krallık arasında gelecekte iş­birliğine yönelik hükümlerin de an­laşmada bulunması gerektiği belir­tiliyor.

AB-Birleşik Krallık güvenlik or­taklığı

Öte yandan AB – BK arasında bir güvenlik ortaklığı kurularak ce­zai konularda kolluk ve adli işbirli­ğinin yanı sıra dış politika, güvenlik ve savunma alanlarında işbirliği is­teniyor. Gelecekteki ortaklığın tüm işbirliği alanlarını kapsayan genel bir yönetişim çerçevesine yerleş­tirilmesi gerektiği de öngörülüyor.

Birleşik Krallık da politika bel­gesini yayınladı

Birleşik Krallık ise 27 Şubat’ta benzer şekilde AB ile müzakerelere ilişkin “AB ile bir gelecek” başlığını taşıyan müzakere / politika belge­sini yayımladı.

BK, AB ile bütün ticareti ele ala­cak kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması oluşturulmasına yöne­lik bir yaklaşım içinde. Balıkçılık konusunda ise farklı bir anlaşma öngörüldüğü ifade ediliyor. Cezai konularda kolluk ve adli işbirliği ile havacılık, enerji ve sivil nükleer iş­birliğini kapsayan teknik alanlarda bir anlaşma niyeti dile getiriliyor.

AB ile gelecek anlaşmasına ör­nek olarak AB’nin son yıllarda Ka­nada ve diğer dost ülkeler ile yap­tığı anlaşmalara referans veriliyor. AB ile “dostluk temelinde işbirliği” doğrultusunda bir yaklaşım öngö­rüldüğü ancak Birleşik Krallık’ın kendi yasaları, siyasi yaşamı ve kurallarını kontrol edeceği konu­sunda açık ve değişmez görüşü hatırlatılıyor. Her iki tarafın birbir­lerinin yasal özerkliği ile kendi sı­nırlarını, göç politikalarını ve ver­gilerini yönetme hakkına saygı du­yacağı belirtiliyor.

“Birleşik Krallık 2020’den sonra AB üyelerinin sahip olduğu hak­larda yararlanamaz”

Bu seçimler sonucunda, Birleşik Krallık’ın 2020 yılının sonundan iti­baren AB üyelerinin sahip olduğu ekonomik haklar ve avantajlardan yararlanamayacağını söyleyen Bar­nier, Komisyon’un hazırladığı mü­zakere yönergesi taslağının içeri­ğindeki üç başlıkta:

AB – Birleşik Krallık arasındaki ekonomik ortaklık,

Güvenlik alanında ortaklık,

Gelecekteki ilişkilerin yönetişi­mine ilişkin kurumsal çerçeve konu­larının ele alınmasını hedeflendiğini dile getirmişti.

Michel Barnier, AB ile Birleşik Krallık arasında en yakın ilişkileri tesis eden bir anlaşma imzalanması durumunda bile Birleşik Krallık’ın AB üyeliği dönemindeki kadar yakın ilişkiler yürütülmesinin mümkün ol­mayacağını, AB Tek Pazarı yerine iki ayrı pazarın mevcut olacağını ifade ederek şu konulara dikkat çekmişti:

Birleşik Krallık ve AB arasında menşe kuralları ve gümrük formali­teleri uygulanması gerekecek.

AB pazarına erişim için izin bel­gesi, Pazar izleme ve denetleme fa­aliyetlerine tabi olunacak.

Ürün, hizmet ve benzeri alanlar­daki kuralların karşılıklı tanınması ve uyumlaşma söz konusu olama­yacak.

Birleşik Krallık finansal kurumla­rının AB müktesebatı kapsamındaki pasaport haklarının geçerliliği kal­mayacak

. Towntalk
remove_red_eye397

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur