Hashtag
İngiltere 31 Ocak tarihinde resmen Avrupa Birliği’nden ayrılmış olsa da 11 ay devam edecek geçiş sürecinde aynı kurallar uygulanmaya devam edecek.
Boris Johnson hükümeti, bu sürecin ardından devreye girecek yeni göç sisteminde pasaporta değil kişinin yeteneklerine önem verilmesini ve hangi ülkeden olursa olsun herkese eşit davranılmasını hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda, 31 Aralık 2020’den sonra Avustralya tarzı puanlı göç sistemi uygulanması ve İngiltere’ye göç etmek isteyenlerin başvurularının bu sisteme göre değerlendirilmesi planlanıyor.
Geçiş döneminin uzatılmaması halinde, 31 Aralık 2020 sonrasında İngiltere’ye seyahat etmek isteyen AB vatandaşlarına da vize uygulanmaya başlanacak.İngiltere’de yaşamak isteyen AB vatandaşlarının bu dönem sona ermeden ülkeye yerleşmeleri ve 30 Haziran 2021’e kadar “EU Settlement Scheme” uygulamasına başvurmaları gerekiyor.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bilim insanları ve alanında uzman kişilere yönelik yeni bir oturum ve çalışma izninin 20 Şubat tarihinden itibaren uygulamaya geçeceğini de açıklamıştı.
Bu vizenin yıllık kaç kişiye verileceği konusunda bir üst sınır bulunmuyor. İngiltere halihazırda bir yetenek vizesi uyguluyor ve bunun da yıllık 2 bin kişilik sınırı var.
Ozoran Turkan Solicitors’dan Avukat Dudu Ozoran, Brexit sonrası göçmenlikle ilgili Olay Gazetesi’ne şu açıklamalarda bulundu:
“Eğer Birleşik Krallık için kalıcı bir ikamet belgeniz varsa, mavi (İsviçre vatandaşları için pembe) ‘residence documentation’ kitapçığınızın içinde bir sertifika veya pasaportunuzun içinde bir sertifika olacaktır. Eğer Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) veya İsviçre vatandaşı değilseniz, kalıcı ikametinizi kanıtlayan biyometrik bir ikamet kartınız olacaktır.
“Belgenizin üzerinde ‘registration certificate’ yazıyorsa, bu bir kalıcı ikamet belgesi değildir. AB, EEA veya İsviçre vatandaşıysanız, biyometrik ikamet kartınızda ‘Permanent Residence Status’ yazacaktır. EEA ülkeleri, Avrupa Birliği ülkelerini ve ayrıca İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’i kapsıyor.
“30 Haziran 2021’den sonra Birleşik Krallık içerisinde yaşamaya devam etmek için bu tarihten önce ya ‘EU Settlement Scheme’ uygulamasına ya da vatandaşlığa başvurmanız gerekiyor.
“Eğer ‘indefinite leave to enter’ veya indefinite leave to remain’ (ILR) göç statüsüne sahipseniz, pasaportunuzun içinde bir damga veya İçişler Bakanlığı’ndan bir mektubunuz olmalıdır. Bunların yerine ‘vignette’ veya biyometrik ikamet izniniz de olabilir.
“Böyle bir göç statüsüne sahipseniz, ‘EU Settlement Scheme’ uygulamasına başvurmadan Birleşik Krallık içerisinde yaşamaya devam edebilirsiniz. Buna rağmen, bu uygulamaya başvurup tüm kriterleri karşılarsanız ‘EU Settlement Scheme’ uygulaması altında, ‘settled statüs’ olarak da bilinen ‘indefinite leave to remain’ hakkınız olur.
“Bu da ‘settled statüs’ hakkınızı kaybetmeden üst üste beş yıl Birleşik Krallık dışında yaşayabileceğiniz anlamına geliyor (şu anki ILR’niz ile bu süre iki yıl).”
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur