Hashtag
Habertürk sitesinden alıntılanmıştır.
Çindeki koronavirüs salgını yayılmaya devam ediyor. Koronavirüs nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı 106'ya çıkarken, şüpheli hasta sayısı 6 bin 973'e yükseldi. Çin koronavirüs araştırma grubu bir makale yayınladı. Dünyanın en prestijli tıp dergisi NEJM'de yayılanan araştırmada, koronavirüs enfekte olmuş bir hastanın akciğer filmleri paylaşıldı.İşte dünyayı tehdit eden koronavirüsle ilgili bilinmesi gerekenler..
Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberi..
Dünyayı tehdit eden koronavirüs ile ilgili Çin koronavirüs araştırma grubu bir makale yayınladı. Dünyanın en prestijli tıp dergisi NEJM'de yayınlanan araştırmada koronavirüsle enfekte olmuş bir hastanın akciğer filmleri paylaşıldı.
DETAYLI ÇALIŞMALAR HALA DEVAM EDİYOR
Arlık 2019'da bilinmeyen nedenli zatürreye yakalanan bir grup hastanın Çin'in Wuhan kentindeki bir deniz ürünleri toptan pazarı ile bağlantılı olduğu tespit edildi. İnsanları enfekte eden koronavirüslerle ilgili detaylı çalışmalar hala devam ediyor.
Gelişen ve yeniden ortaya çıkan patojenler halk sağlığı için küresel zorluklardır diye başlayan yayında, koronavirüslerin solunum, enterik(bağırsak ile ilişkili hastalıklar) ve nörolojik hastalıklara neden olduğu belirtildi.
KORONAVİRÜSÜN 6 TANINMIŞ TİPİ VAR
Bilim İnsanları, koronavirüsün altı tanınmış tipi olduğunu vurgulayarak dört virüsün 229E, OC43, nl63 ve HKU1 olduğunu ve bu tip koronavirüslerin yaygın görüldüğünü, soğuk algınlığı belirtilerine yol açtığını kaydetti. Ancak diğr iki virüsün Şiddetli Akut Solunum Sendromu'na yol açan koronavirüs SARS, CoV ile Orta Doğu Solunum Sendromu'na yol açan MERS-CoV'un zoonatik yani hayvanlardan bulaşan virüsler olduğunu belirterek, bunların bazen ölümcül sonuçlar doğurduğunu kaydettiler.
2002-2003 yıllarında Çin Guangdong'da ortaya çıkan SARS-CoV, Şiddetli Akut Solunum Sendromu salgınlarının nedeni olurken MERS-Cov ise 2012 yılında Ortadoğu'da ciddi solunum yolu hastalığı salgınlarından sorumlu oldu.
VİRÜS, DENİZ ÜRÜNLERİ VE ISLAK HAYVAN TOPTAN SATIŞ PAZARLARIYLA İLİŞKİLENDİRİLDİ
2019'un aralık ayı sonlarında ise Çin'in Hubey eyaletindeki Wuhan kentinde birkaç yerel sağlık kurumu, bilinmeyen zatürre teşhis edilen bir grup hastayı, deniz ürünleri ve ıslak hayvan toptan satış pazarı ile ilişkilendirerek rapor etti. 31 Aralık2019'da Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Hubey eyaleti ie Wuhan kentine sağlık yetkililerine eşlik etmek ve epidemiyolojik ve etiyolojik bir soruşturma yürütmek için hızlı bir müdahale ekibi gönderdi.
KORONAVİRÜS İLE ENFEKTE OLAN HASTANIN AKCİĞER FİLMLERİ PAYLAŞILDI
Araştırmacılar, NEJM'de yayınlanan makalede, araştırmanın sonuçlarını, pnömoni gruplarının kaynağını belirleyerek rapor ettiklerini ve yeni koronavirüs örnekleri olan zatürreli hastaların klinik özelliklerini paylaştı. Virüs kapan bir hastanın yoğun bakımda solunum cihazına bağlıyken 8. ve 11. günlerinde çekilen akciğer filmlerine de yer verdi.
HASTALARLA İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN AYRINTI
buna göre; 49 yaşında kadın (hasta 1), 61 yaşında erkek (hasta 2), 32 yaşında erkek (hasta 3) olmak üzere 3 yetişkin hasta ciddi pnömoni (zatürre) ile başvurdu ve 27 Aralık 2019'da Wuhan'daki bir hastaneye yatırıldı. Klinik profillerine göre 1. ve 2. hastanın altta yatan kronik hastalıklarının olmadığı ancak ateşle (37 ve 38 derece) başvurdukları tespit edildi. 4 gün sonra kadın hastanın öksürük ve göğüs ağrısının daha da kötüleştiği, ateşinin düştüğü, çekilen biligisayarlı tomografik (BT) taramada da pnömosinin olduğu tespit edildi. Hasta deniz ürünleri perakendecisiydi.
2.hastada ise başlangıçta ateş ve öksürük şikayetleri vardı. Hastalığın başlangıcından 7 gün sonra solunum sıkıntısıgelişti ve 2 gün içinde durumu daha da kötüleşerek, hastaya mekanik havalandırma başlatıldı. Hastanın deniz ürünleri toptan pazarına sık sık gittiği öğrenildi.
İKİ HASTA İYİLEŞTİ BİRİ HAYATINI KAYBETTİ
Hasta 1 ve 3 iyileşti ve 16 Ocak 2020'de hastaneden taburcu edildi. Hasta 2 ise 9 Ocak 2020'de hayatını kaybetti. Biyopsi örneği ise alınamadı. Araştırmacılar, hayatını kaybeden hastanın 8. ve 11. günde çektikleri göğüs radyografilerini gösterdi.İki görüntünün elde edilmesi arasındaki dönemde hastaya mekanik ventilasyon başlatıldığını dile getirdiler. 11. günde çekilen radyografide hastanın akciğerinde havalanma olmadığını yani hastada solunum güçlüğü yaşadığı görülüyor.
Araştırmacılar, yeni tip koronavrüsü İletim Elektron Mikroskopisi ile de görüntüledi. Negatif lekeli koronavirüs parçacıkları resim A'da görüntülenirken, resim B'de ise insan hava yolu epitrel hücrelerinde tespit edildi.
Bilim insanları, son olarak 'Araştırmamız Koch önermelerini karşılamasa da yeni bir hastalık ile mikrop arasında nedensel ilişki kurmak için gereken dört kriteri yerine getiremese de analizlerimiz Wuahn salgını sırasında 2019-nCoV'u etkileyen kanıtlar sağlıyor. Virüsün iletim modlarını, üreme aralığını ve enfeksiyondan kaynaklanan klinik spektrumu karakterize etmek için epidemiyolojik araştırmalar olan bu çalışma ile 2019-nCov'un yayılması önlenebiilir, kontrol edilebilir veya virüsü durdurma stratejleri belirlenebilir '' açıklamasında bulundu.
VİRÜS HANGİ ÜLKELERE SIÇRADI !
Tüm dünyayı endişelendiren koronavirüs, Çin başta olmak üzere Tayland, ABD, Avustralya Japonya, Malezya, Singapur, Fransa, Güney Kore, Vietnam, Kanada, Nepal ve İsrail'e sıçradı.
Kaynak;
https://www.haberturk.com/koronavirus-insanlara-ne-yapiyor-2564424
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur