Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ALMANYA'DA ÇOCUK BAKIM PARASI NASIL ALINIR 👶👼

Hashtag

Almanya’da devlet çocuklarınızı yetiştirirken size destek olur. Ebeveynlik parası ve ebeveynlik izni ebeveynlere yönelik en önemli seçeneklerdir.

Ebeveynlik İzni

Ebeveynlik izni size çocuğunuza bakma ve aynı zamanda meslek hayatıyla bağlantınızı kaybetmeme olanağı verir.

Çalışan bir kişi olarak çocuğunuzun üçüncü doğum gününe kadar ebeveynlik izni hakkınız vardır. Bu süre içerisinde çalışmanız gerekmez – işinizi kaybetmezsiniz ve işveren tarafından işten çıkarılamazsınız. Ebeveynlik iznini anneler ve babalar tek başlarına ya da birlikte kullanabilirler. Ebeveynlerden biri henüz reşit değilse ya da genç ebeveyn henüz reşit değilken başladığı bir meslek eğitimine devam ediyorsa, büyük anne ve büyük babalar da ebeveynlik izni kullanma hakkına sahiptir. Büyük anne ve büyük babaların bu hakkı yalnızca çocuğun ebeveynlerinden hiç birinin ebeveynlik izni kullanmadığı sürece geçerlidir.

Kontrol Listesi

Önemli olan şunlardır:

Çocukla aynı evde yaşamak

Çocuğa ağırlıklı olarak kendiniz bakıyor ve yetiştiriyor olmanız

Ebeveynlik izni sırasında haftada 30 saatten fazla çalışmamak.

Üç yaş dolana kadar ebeveynlik izni başvurusunu, izni kullanmaya başlamadan en geç yedi hafta önce işvereninize yapmanız gerekir.Ebeveynlik izninden sonra işvereniniz size eşdeğer bir iş sunmak zorundadır.

30 Haziran 2015'e kadar gerçekleşen doğumlarda, işverenin onayıyla ebeveynlik izninin 12 aya kadar bir bölümü çocuğun sekizinci doğum gününe kadar devredilebilir. 1 Temmuz 2015'e kadar gerçekleşen doğumlarda, ebeveynlik izninin 24 aya kadar olan bir bölümü, çocuğun üçüncü ve sekizinci doğum günleri arasında kullanılabilir. 1 Temmuz 2015'ten itibaren gerçekleşen doğumlar için geçerli olan, çocuğun üçüncü ve sekizinci doğum günü arasındaki bu ebeveynlik izni başlamasından 13 hafta önce bildirilmelidir.

Ebeveynlik Parası ve Ebeveynlik Parası Artı

Ebeveynlik parası, doğumdan sonra çocuklarına kendileri bakmak isteyen ve bu nedenle çalışmayan ya da tam zamanlı çalışmayan ebeveynlere devlet tarafından sağlanan bir destektir. Doğumdan önce çalışmayan ebeveynlere de ebeveynlik parası verilir. Ebeveynlik parası, 1 Temmuz 2015'ten itibaren gerçekleşen doğumlar için iki şekilde ödenmektedir; şimdiye kadarki ebeveynlik parasıyla aynı olan temel ebeveynlik parası olarak ve ebeveynlik parası artı olarak. Ebeveynlik parası artıda anneler ve babalar ebeveynlik parası alırken yarı zamanlı çalışabilirler. Erkenden yarı zamanlı olarak tekrar işe başlayan ebeveynler daha uzun süre ebeveynlik parası alır.

Ebeveynlik parasıyla ilgili en önemli bilgiler:

• Ebeveynlik parası, bu tarihe kadarki gelirinizin üçte ikisi kadardır – en az 300 ve en fazla 1.800 Euro olmak üzere.

• Ebeveynlik parası on iki ay boyunca ödenir.

• Anne ve baba ebeveynlik iznini paylaştığı takdirde, birlikte en fazla 14 ay boyunca temel ebeveynlik parası alırlar.

• Ebeveynlik parası artı, temel ebeveynlik parası gibi hesaplanır ama yarı zamanlı iş geliri olmayan ebeveynlerin doğumdan sonra hak kazandığı ebeveynlik parası tutarının en fazla yarısı kadardır. Buna karşılık bunun iki katı bir süre boyunca ödenir: Bir temel ebeveynlik parası ayı = iki ebeveynlik parası artı ayı.

• Yani anne ve baba birbirini izleyen dört ay boyunca aynı anda haftada 25 ile 30 saat çalışırsa, her ebeveyn fazladan dört aylık ebeveynlik parası artı (diğer adıyla partnerlik bonus ayları) ödemesi alır.

• Tek başına çocuk yetiştiren ebeveynler 14 ayın tamamında temel ebeveynlik parası ve partnerlik bonusu alma hakkına sahiptir.

• Doğumdan önce işiniz olmasa bile ebeveynlik parası alabilirsiniz.

Ebeveynlik Parası Kontrol Listesi

Ebeveynlik parası alabilmek için aşağıdaki ön koşulları yerine getirmeniz gerekir:

Çocuğunuza doğumdan kendiniz bakıyor ve yetiştiriyorsanız

Çocuğunuzla aynı evde yaşıyorsanız

Haftada 30 saatten fazla çalışmıyorsanız

Almanya’da ikamet ediyorsanız

Almanya'da yaşıyorsanız ya da olağan ikamet adresiniz Almanya'daysa.

AB’ye üye devletlerinin, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre vatandaşları da Almanya’da çalıştıkları ya da Almanya’da ikamet ettikleri takdirde Almanlar gibi ebeveynlik parası alma hakkına sahiptirler.

Bir yerleşim izni olanlar, bu şartı başka koşul olmadan yerine getirmiş olur. Bir oturum izni olanlar, hak önkoşullarına yalnızca Almanya'da çalışma hakkı da varsa ya da olduysa yerine getirmiş olur. Zor durumlar nedeniyle, geçici koruma amaçlı, sınır dışı işleminin ertelenmesi ya da yurtdışına çıkma engelinin olması nedeniyle oturma izni olanlar, ancak üç yıl Almanya'da kaldıktan sonra ebeveynlik parası alabilirler.

Düzenlemelerin ayrıntıları konusunda yetkililere danışabilirsiniz.

Ebeveynlik parasına yazılı olarak başvuruda bulunulmalıdır. Eyaletler bunun için ebeveynlik parası daireleri kurmuştur.

İpucu

Ebeveynlik parasının takribi miktarını Federal Aile Bakanlığı'nın ebeveynlik parası hesaplama yazılımıyla hesaplayabilirsiniz. (https://www.elterngeld-digital.de/ams/Elterngeld).

Kaynak:bmsssfj.de

. Towntalk
remove_red_eye695

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur