Hashtag
Anvers şehri 1 Ocak 2020’den itibaren düşük emisyon bölgesinin giriș koşullarını daha da sıkılaştırarak, sadece Euro 5 normunda olan dizel araçlara izin verilicek. “Turuncu kategori” de olan 9 ila 12 yaş arasındaki Euro 4 normlu dizel modellerine, 2025 yılına kadar haftada 25 ila 30 avro arasında veya yıl bazında 345 ila 350 avro ya kadar değişen ücretli bir geçiş düzenlemesi öngörülüyor.
Avrupa'da emisyon testlerinde değişikliğe gidildi
Benzine göre daha hesaplı olması nedeniyle sürücüler tarafından sık sık tercih edilen dizel motorların geleceği, Volkswagen’de patlak veren ve daha sonrasında birçok farklı otomobil markasını da etkileyen emisyon skandalının ardından tehlikeye girdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da hem çevreye, hem de insanlara zarar verdiği onaylanan dizel motorlu araçların sürüş sırasında laboratuvar testlerine göre yaklaşık 10 kat daha fazla zararlı gaz salınımı yapmasının ortaya çıkması, bu iddiayı daha kuvvetli hale getirdi.
Hatırlanacağı gibi 2015 yılında dünyanın en önemli otomobil üreticilerinden birisi olan Volkswagen’in dizel motorlu araçların emisyon değerlerinin ölçümünde hile yaptığı ortaya çıkmış, bu durum sonucunda Alman otomotiv devi birçok ülkede çok ciddi yaptırımlara maruz kalmıştı. Bu skandalın ardından laboratuvar ortamında yapılan testlerde manipülasyon yapıldığının ortaya çıkmasıyla, Avrupa Birliği artık bu testlerin sadece laboratuvarda değil, araçların sürüş sırasında yaptığı gaz salınımların da ölçümlenmesine karar aldı.
Belçika'daki otomobillerin ortalama olarak neredeyse 10 yaşında olduğu göz önüne alındığında, birçok Belçikalı sürücü 1 Ocak 2020'den itibaren bütçesini etkileyen sürprizlerle karșılașabilir.
Bilinçli veya bilinçsiz düşük emisyon bölgelerini ihlal eden sürücülere 150 avro para cezası öngörülüyor, Anvers kentinde ikinci ve üçüncü ihlal de 250 ve 350 avro para cezası bile kesilir. Tüm sürücülere, şehir merkezine girmeden önce otomobilinin Euro normu’nu (otomobilin kayıt veya teknik kontrol sertifikasında belirtilen) kontrol etmeleri önerilir. Kayıt sertifikasında euro normu belirtilmemiș ise aracın düşük emisyon bölgesine giriș yapıp yapamayacağını http://www.slimnaarantwerpen.be/LEZ sitesinin çevrimiçi testinden öğrenebilirsiniz.
Hangi otomobiller uygun değil?
Katı LEZ koşullarından etkilenen en önemli dizel motoru, şüphesiz ki Volkswagen grubunun her yerde bulunan Golf, Audi A3, Passat, Skoda Octavia ve biz zamanlar çok popüler olan Sharan ve Seat Alhambra monovolum otomobillerindeki 1.9 TDI’dir. Ayrıca eski Volkswagen Polo, Skoda Fabia ve Audi A2 modellerinde bulunan küçük 1.4 TDI motorlu araçlarında, 1 Ocak 2020'den itibaren Anvers ve Gent’in şehir merkezine giriși yasaklanıyor.
Düşük emisyon bölgesi koşullarına uygun görülmeyen diğer yaygın otomobiller arasında eski Volvo dizel versiyonları S40, V40 / V50 (1.6 D ve 2.0 D), Opel Astra 1.7 CDTi (G jenerasyonu), Ford Focus ( 2004 – 2010 ikinci jenerasyonu), Mercedes-Benz C-Class 200 CDI ve 220 CDI (W204) ve BMW 320d (E90 jenerasyonu) bulunmaktadır.
Ülkeler dizelden vazgeçiyor
Dizel motorlu araçların çevreye ve insana verdiği zararın tahmin edilenden çok daha üst seviyelerde olduğunun ortaya çıkması sonucunda, ülkeler de aldıkları kararlar ve yaptırımlarla dizel motorların azaltılması için düğmeye bastılar. Örneğin Fransa’da Paris Belediye Başkanı, 2020 yılından itibaren şehre dizel araçların girişini yasaklayacaklarını belirtirken, Hindistan ise bu konuda daha hızlı davranıp başkent Yeni Delhi’ye dizel motorlu araçların girişini 4 yıl önce yasakladı. Hollanda ve Norveç meclisleri ise 2025 yılından itibaren ülke genelinde dizel motor araçların satışının tamamen yasaklanma kararı alırken, İran ve Çin gibi enerji devleri ise dizel araç kullanımını azaltmak için elektrikli ve hibrit araçlardaki vergileri % 90’lara varan oranlarda düşürdüğünü açıkladı.
http://www.bruxelleskorner.com
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur