Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ROTTERDAM'DA GEZİLECEK EN İYİ 15 YER

Hashtag

Profile image

Damla

Güney Hollanda

1. Euromast

Maaskant Floriade tarafından bir gözlem kulesi olarak tasarlanan ve 1960‘da inşa edilen Euromast; Rotterdam’ın simgeleri arasında yer alıyor. 2010 yılında anıt eser olarak kullanılmaya başlanan kule yüksekliği sebebiyle büyüleyici bir manzara sunuyor. Zirvesinde komşu kentleri bile görebileceğiniz yapıyı günümüzde Hotel New York işletiyor. Genelde genç çiftler ve balayındaki yeni evlilerin terci ettiği “Heaven” ve “Star” isimli iki suiti, enfes manzara eşliğinde romantik dakikalar sunuyor. Kulenin terasında yer alan restoran da bu enfes manzaranın tadını çıkararak bir şeyler yemenizi ya da içmenizi sağlıyor. Diğer taraftan kulenin 100. metresinden aşağıya uzanan kablolar adrenalin tutkunları için hoş bir alternatif sunuyor. Kablolar yardımıyla hızlıca kuleden aşağıya süzülenler heyecan dolu dakikalar yaşıyor.

2. Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen; Rotterdam gezilecek yerleri listemizde ilk sıralarda yer alıyor. Rembrandt, Van Gogh, Leonardo Da Vinci, Cornell, Rubens, Dali, Magritte ve Kokoschka’nın seçkin eserleri de dahil olmak üzere gelmiş geçmiş büyük ustaların 140.000‘den fazla eserini barındıran müze dünyanın en büyük koleksiyonlarından birini barındırıyor. Yılda 300.000’in üzerinde misafir ağırlayan müze kültürel gezi yapmayı sevenlerin muhakkak uğraması gereken biri olarak görünüyor.

3. Denizcilik Müzesi

1874 yılında Prens Henry tarafından kurulan Denizcilik Müzesi (Maritime Museum Rotterdam); denizcilik tarihi hakkında geniş bir koleksiyona göz atma fırsatı sunuyor. 2014 yılında hemen yanı başında yer alan ve açık hava müzesi olarak kullanılan limanla birleştirilen müze, 850.000‘in üzerinde koleksiyonu ile denizcilik tarihine ışık tutuyor. Müzenin liman kısmı çalışan durumda tarihi gemiler, vinçler ve diğer deniz makinelerini gözlemleme imkanı sunuyor. Müzenin en önemli parçası tarihi 6. yüzyılın öncesine dayanan Matero model bir gemi olarak görülüyor. Avrupa’nın en eski gemisi olan modelin yanı sıra tarihe ışık tutan 25 eski parça müzenin şaheserleri olarak kabul ediliyor.

4. Kübik Evler

Benzersiz mimarisi sebebiyle Rotterdam gezilecek yerler arasında ilk sırayı çeken Kübik Evler (Cube House), çoğu ziyaretçi için Rotterdam’a uğramanın tek sebebi olarak bile geçiyor. 1970’lerde Mimar Piet Plom’dan engelli köprüsü üzerine evler tasarlanması ile Kübik Evler fikri doğuyor. Mimar aslında Rotterdam’ın içerisinde farklı fonksiyonu olan küçük bir köy oluşturmayı planlıyor. Hatta her bir evin bir ağacı sembolize etmesi gerektiğini bile düşünmüş. Bu sebeple 55 adet ev tasarlamış olsa da 38’i küçük, 2’si süper küp 40 adet küp ev hayata geçirilmiş.

“Eğimli duvarlara sahip kübik bir evde yaşanır mı?” sorusuna en güzel cevabı özel olarak dekore edilmiş bir şov odası cevap veriyor. Üçgen şekilli alt kat salon olarak kullanılıyor. Salonda dışarıya açılan pencere evin yana yatık konumu sebebiyle yeri farklı bir açıdan görmenize olanak tanıyor. Yatak odası ve banyo bölümü olarak kullanılan orta kattan sonra en üst kat muhteşem manzaralı bir yatak odası olarak kullanılıyor.

5. Diergaarde Blijdorp

Hollanda’nın en fazla turist çeken yerlerinden biri olan Diergaarde Blijdorp (Rotterdam Zoo); her yıl yaklaşık bir buçuk milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Sayısız hayvan bulunan hayvanat bahçesinde hayvanların kendilerini doğal ortamlarında hissedeceği atmosfer korunuyor. Tropikal bahçede filleri gözlemleyebileceğiniz gibi timsah nehri, yarasa mağarası ve goril adasını ziyaret edebilir, kutup ayıları gibi ilginç hayvanları yakından görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Su canlılarına ayrılan bölmelerde de köpek balıklarından penguenlere kadar farklı türde hayvanı ziyaret edebilirsiniz.

6. Markthal (Market Hall)

Son dönemin çağdaş mimari örneklerinden olan Markthal (Market Hall) her ne kadar kapalı pazar yeri olarak düşünülse de yapı içerisinde konut ve diğer ticari alanlar da yer alıyor. Her gün taze sebze, meyve ve diğer taze ürünlerin satıldığı orta kısım sabahları pazar yeri olarak kullanılırken akşamları restoran ve kafelerin mekanına dönüşüyor. Sabahları Hollanda lalesi ve meşhur Hollanda peynirlerine kadar yöresel her şeyi bulabileceğiniz yer akşamları huzurlu atmosferinde dinlenmeye çağırıyor.

Tepe kısmında devasa bir kemer yer alan yapının iç kısmı bolluk ve bereketi sembolize eden son derece canlı ve taze görünen devasa meyve ve sebze figürleriyle kaplı. Yapıda kullanılan özel cam görsel açıdan tam manasıyla bir şölen sunuyor. Özellikle doğal ışığı, özenle yapılmış tasarımın da yardımıyla, içeriye taşıyor. Markthal’e canlı ve dinamik bir görünüm kazandıran bu durum yüksek oranlarda enerji tasarrufu da sağlayarak modern zaman mimarlarına ilham veriyor. Rotterdam gezilecek yerler listenize şehrin bu dikkat çeken yapısını mutlaka ekleyin.

7. Erasmus Köprüsü (Erasmusbrug)

Dünyanın en uzun asma köprüsü olan Erasmus Köprüsü (Erasmusbrug); şehrin merkezinde bulunan Leuvehaven’le Nieuwe Nehri’nin güneyindeki Zuid bölgesini birbirine bağlıyor. 1996 yılında yapılmasına karşın kısa sürede Rotterdam’ın simgeleri arasına katılan köprü, özellikle gece sunduğu görsel şölenle modern mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak anılıyor. Mimar Ben Van Erkel tarafından tasarlanan köprünün üzerinde iki kaldırım, iki bisiklet yolu, iki araç yolu ve tramvay rayları yer alıyor. Özel ışıklandırmasıyla akşam vakti büyülü bir atmosfer sunan köprünün alt kısmı ise otopark, hediyelik eşya dükkanları, bar, kafe ve restoranlara ayrılmış. Erasmus Köprüsü’nü mutlaka Rotterdam gezilecek yerler listenizde üst sıralara yazın.

8. Kunsthal

Dünyaca ünlü mimar Rem Koolhas tarafından 1988-1989 yılları arasında tasarlanan Kunsthal, modern mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul görüyor. İşlevselliğini gölgede bırakmayacak şekilde tasarlanan bina geleceğe ışık tutan bir ambiyansın içerisinde yedi adet sergi salonu, bir karakteristik salon ve çağdaş sanatı kucaklayan bir kafeye ev sahipliği yapıyor. İlk ziyaretçilerine 1 Kasım 1992’de kapılarını açan Kunsthal, günümüzde her yıl on binlerce modern mimari hayranları ve sanatseverleri ağırlıyor.

9. Grote of Sint Laurenskerk

1449 ile 1525 yılları arasında inşa edilen Grote of Sint Laurenskerk, Rotterdam’ın ilk taş binası olma özelliği de taşıyor. İçerisinde pek çok önemli olay gerçekleşmesi sebebiyle Rotterdamlılar için büyük önem taşıyan kilise, Nazilerin 1940 yılında gerçekleştirdiği hava saldırısında büyük zarar görüyor. Saldırı sonrasında her ne kadar yıkılması söz konusu olsa da Hollanda Kraliçesi Wilhelmina ve mimar J. J. P. Oud‘un çabalarıyla yıkım durduruluyor ve kiliseyi restore etmek adına alternatif planlar sunuluyor. Hollanda Kraliçesi Julianna tarafından 1952 yıllında başlatılan restorasyon ancak 1968 yılında tamamlanabiliyor.

İkinci Dünya Savaşı öncesinden kalması sebebiyle büyük önem taşıyan Grote of Sint Laurenskerk, Rotterdam’ın gezilecek görülecek yerleri açısından eski Hollanda mimarisine örnek teşkil etmesi nedeniyle büyük önem taşıyor. Şehrin her köşe başında yer alan modern mimarisinin gölgesinde kalmayan güzel kilise, Hollanda’nın İkinci Dünya Savaşı esnasında aldığı yaraları sarmasının en somut örneklerinden biri olarak da kabul ediliyor.

10. Miniworld Rotterdam

535 metrekare büyüklüğünde olan Miniworld Rotterdam; Hollanda’nın en büyük minyatür dünyası olma özelliği taşıyor. Rotterdam Limanı da dahil olmak üzere Hollanda Sahili ve diğer Hollanda simgelerini minyatür olarak ziyaretçilerine sunuyor. Teması Hollanda kültürü olan Miniworld Rotterdam’da Hollanda temasını işleyen, Hollanda’dan izler taşıyan pek çok ilginç minyatürle de tanışabilirsiniz.

11. Hotel New York

Rotterdam gezilecek yerler arasında kalan Hotel New York‘u esas özel kılan şey, şehirde 1940’da gerçekleşen Nazi Hava Saldırısı’ndan sağ çıkan üç binadan biri olması. 1880 yılında inşa edilen bina eskiden Amerika- Hollanda Deniz Yolları’nın genel ofisi olarak kullanılan bina 1992 yılından itibaren, orijinal görünümü değiştirilmeden, otel olarak hizmet vermeye başlamış. İçerisinde birkaç kafe ve kitapçı da barındıran Hotel New York’un nehre bakan terasında biraz vakit geçirebilir ya da konaklayabilirsiniz.

12. SS Rotterdam

“The Grande Dame” adı ile tanınan SS Rotterdam aslında eskiden okyanus gemisi olarak görev yapan günümüzde ise otel olarak hizmet veren devasa ve emektar bir Hollanda gemisidir.

1937 yılında yapımına başlanan geminin tamamlanması İkinci Dünya Savaşı sebebiyle 1958 yılına dek sürdü. Taşıdığı benzersiz tasarımla bugünkü yolcu gemilerine ilham veren SS Rotterdam, 2000 yılında emekliye ayrılsa da çığır açan tasarımı 2010 yılında otel olarak hizmet vermeye başlamasına sebep oldu.

13. Wereldmuseum

Rotterdam’ın ilgi çekici müzeleri arasında yer alan Wereldmuseum; 1883 yılında kurulmuş. Etnografik objeler sergileyen müzenin içerisinde Asya, Okyanusya, Afrika, Amerika ve İslam mirasının en güzel örneklerini görebilir, 1800’ü aşkın koleksiyon içerisinde kaybolabilirsiniz.

14. Rotterdam Centraal Station

Rotterdam’da rastlayabileceğiniz diğer modern mimari örnekleri gibi Rotterdam Central Station da işlevselliği, sanatı ve dinamizmi bir araya getiriyor. İç ve dış mimari yapısıyla övgü toplayan merkezi tren istasyonu gerçekte bir tren istasyonu olmaktan çok daha fazla şey ifade ediyor. İstasyonun üst katında geleneksel Hollanda lezzetlerini bulabileceğiniz restoranların yanı sıra istasyon içerisinde yer alan farklı ihtiyaçlara hitap eden dükkanlar tren istasyonu tasarımına bütünüyle ayak uyduruyor. Avrupa’nın en güzel tren istasyonu iltifatlarını toplayan Rotterdam Centraal Station, herhangi bir tren yolculuğu yapmayı planlamıyor olsalar dahi düzenli işleyişi ve özel tasarımıyla ziyaretçileri kendine çekiyor.

15. Spido Rondvaart

Spido Rondvaart; kültürel zenginliğini sahip olduğu limana borçlu olan Rotterdam’ı tanımanın en pratik ve eğlenceli yöntemini sunuyor. Tekne turu ile Rotterdam’ın karadan fark edemeyeceğiniz güzelliklerini keşfedebilir, muhteşem mimari dokusunu farklı açılardan görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekme fırsatı yakalayacağınız farklı tekne turları arasından seçimler yapabilirsiniz.

Kaynak: https://gezipgordum.com

. Towntalk
remove_red_eye492

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur