Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

TİKA'DAN KAZAKİSTAN ÖNCELİĞİ !!!

Hashtag

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Astana Koordinatörü Evren Rutbil, üçüncü ülkelere yönelik Kazakistan ile ortak kalkınma projeleri gerçekleştirmenin TİKA'nın önemli önceliklerinden olduğunu söyledi.

Kazakistan'ın, TİKA’nın faaliyet gösterdiği ülkeler arasında gelir seviyesi en yükseklerden olduğunu dolayısıyla bu ülkede tecrübe paylaşım programlarına ağırlık verdiklerini belirten Rutbil, "Türkiye’nin başarılı olduğu alanlarda tecrübeleri paylaşmaya çalışıyoruz." dedi.

Rutbil, farklı konularda uzman eğitimi projelerinin devam ettiğine dikkati çekerek, "Önümüzdeki aylarda Atameken Ulusal Girişimciler Odası uzmanlarına Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile iş birliğinde markalaşma ve standartlaşma konusunda eğitimler vermeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Bu tür eğitimlerin, iş adamları buluşmalarının organize edilmesi, farklı sektörel iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi açısından önemine işaret eden Rutbil, tecrübe paylaşımı programlarının tek taraflı olmadığını, Türkiye’den de Kazakistan'a uzmanları davet ettiklerini söyledi.

- Ortak kalkınma projeleri

Rutbil, Türkiye'nin tecrübe paylaşmaya, ortak projeler gerçekleştirmeye hazır olduğunu belirterek, "Diğer önemli önceliğimiz ise üçüncü ülkelere yönelik ortak kalkınma projeleri gerçekleştirmek. Bunun ilk örneğini bu yıl başardık. Bangladeş’teki Arakanlı mültecilere Kazakistan’ın resmi yardımını TİKA’nın lojistik imkanlarıyla ilettik." diye konuştu.

Kazakistan'ın, Afganistan, Tacikistan ve Kırgızistan gibi bölge ülkelerine yönelik yardım projeleri gerçekleştirmeye başladığını dile getiren Rutbil, bu kapsamda Kazakistan Dışişleri Bakanlığıyla ortak proje geliştirme yönündeki görüşmelerin devam ettiğini aktardı.

Rutbil, TİKA'nın ortak proje geliştirme tecrübelerini paylaşmak amacıyla Kazakistan heyeti için Türkiye’de bir haftalık tecrübe paylaşımı programı düzenleyeceğini kaydederek, bu çerçevede Kazak tarafa Türkiye’nin kalkınma yardımları projelerinin planlanması, gerçekleştirilmesi ve finanse edilmesine ilişkin bilgilerin aktarılacağını söyledi.

Rutbil ayrıca bu yıl Orta Asya ülkelerinde Kazakistan ile ortak kalkınma yardımı projeleri başlatmayı düşündüklerini ifade etti.

Kazakistan'daki sivil toplum kuruluşlarıyla da üçüncü ülkelerde projeler gerçekleştirmeye başladıklarına dikkati çeken Rutbil, "Nijer’de TİKA’nın destekleriyle Gönüllü Türk doktorları tarafından organize edilen sağlık taraması projesine bir Kazak vakfından yetkilileri gönderdik. Onlar Kazak hayırseverlerin yardımlarını Nijer’deki Müslümanlara ilettiler. Bu tür projelerin devamını bekliyoruz." dedi.

\

- Uluslararası lisenin gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor

Rutbil, Almatı kentinde yaklaşık bin kişi kapasiteli Kazakistan-Türkiye Uluslararası lisesinin inşası projesinin TİKA'nın Kazakistan'daki önemli projelerinden olduğuna işaret ederek, projenin Orta Asya Medeniyet Vakfınca yürütüldüğünü bildirdi.

Lisenin inşasıyla ilgili çalışmaları başlattıklarını ve gelecek yıl tamamlamayı hedeflediklerini belirten Rutbil, liseye Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen desteği vermesinin beklendiğini söyledi.

Rutbil, Kazakistan'da Türk vatandaşlarının önemli kısmının Almatı’da yaşadığını dile getirerek, "Lisenin, hem onların çocukları için hem de çocuklarının uluslararası standartlarda Türkçe, İngilizce öğrenmesini isteyen Kazakistan vatandaşları için de bir alternatif teşkil edeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Atalarımızdan kalan mirasın korunması önceliklerimiz arasında"

Kazakistan'da kadim Türk uygarlıklarından kalan çok sayıda ortak tarihi değerler olduğuna dikkati çeken Rutbil, "Önümüzdeki dönemde Kazakistan Restorasyon şirketi (Kazrestorasyon) ile iş birliğinde tespit edilecek alanlarda ortak Türk tarihine ait bazı eser ve yapıların restorasyonuna destek vermeyi düşünüyoruz." dedi.

Rutbil, Kazrestorasyon tarafından kendilerine ülkenin her eyaletinden türbe, cami ve diğer farklı tarihi yapıların listesinin iletildiğini belirterek, Türkiye’den gelecek bir uzman heyetinin bu eserlerle ilgili çalışmalar yapacağını, gelecek yıllarda bütçe imkanlarına göre restorasyon çalışmalarına başlatmayı planladıklarını söyledi.

Restorasyon alanında Kazakistan'da yaptıkları en büyük projenin Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin restorasyonu olduğunu ifade eden Rutbil, "Türk tarihi deyince büyük Türk coğrafyasındaki atalarımızın kurduğu devlet ve şehirleri anlıyoruz. Dolayısıyla onlardan kalan mirasın korunması bizim de önceliklerimiz arasında." değerlendirmesinde bulundu.

- Sosyal projeler

Rutbil, Kazakistan'da dar gelirli aileler, kimsesiz çocuklar ve kadınlara yönelik projeler gerçekleştirdiklerini kaydederek, Astana'daki bir yetimhaneye mesleki eğitim ve öğretimin artırılması için atölye, robot teknik sınıfı kurulması, gençlere kuaförlük eğitimi verilmesi için gerekli ekipman ve tadilat desteği verdiklerini dile getirdi.

Rutbil ayrıca Karaganda'da kadınların çalıştığı bir işletmeye, Taraz'da dar gelirli ailelerin ücretsiz diş tedavi olacağı bir diş kliniğinin kurulmasına ve Almatı kentindeki gençlere meslek edindirme atölyesine destek verdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

. Towntalk
remove_red_eye386

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur