Hergün 10 binlerce Türk bu platformada buluşuyor.Paylaşım yapmak, İlan yayınlamak, ve Etkinlik oluşturmak için hemen Sende hemen Hesap oluştur

ASTANA'DA GEZİLECEK YERLER

Hashtag

Astana’da bir yapıyı ziyaret ederken bir diğerinden gözlerinizi alamayacaksınız. Çünkü bunların her biri dikkat çekici büyüklük ve gösterişe sahiptir.Astana'daki gezilecek yerleri sizin için derledik umarım hoşunuza gider.

1 - KAZAKİSTAN ULUSAL MÜZESİ

Dışı kadar içi de gösterişli bir müzedir. Fütüristik bir mimarisi olan müzede Astana başta olmak üzere tüm Kazakistan’ın tarih öncesi çağlardan günümüze kadar tüm tarihini bizzat gözlemleyebileceksiniz. müzede özellikle 1930-1933 yıllarında yaşanan kıtlığı anlatan sergi sizi derinden etkileyecek. Bu kıtlık boyunca 1,5 milyon Kazak hayatını kaybetmişti. Müzeye gittiğinizde bir sergi salonunun sırf Başkan Nazarbayev’e adandığını göreceksiniz. 1991’den beri düzenli olarak seçimler yapılsa da her seferinde oyların neredeyse %97’sini alarak başkanlığı elinde tutan Nazarbayev’in hayatı hakkında birçok bilgi edineceksiniz. Müzeyi pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

2 - BAYTEREK ANITI

1996’da başlayan inşaatı tam 6 sene süren Bayterek Anıtı Astana’nın en önemli sembolüdür. Bayterek Kazakça’da “uzun kavak ağacı” anlamına gelir. Kazak kültüründeki masallarda adı geçen bir yaşam ağacı ve Samruk isimli büyülü mutluluk kuşundan yola çıkılarak inşa edilen bu kule 105 metre yüksekliktedir. Kulenin tepesinde bulunan altın renkli küre 22 metre çapa sahiptir. Bu kule Astana’nın zenginliğinin ve gösterişinin bir özeti gibidir. 97 metre yükseklikteki gözlem terasına çıkarak 360 derece Astana manzarasını izleyebilirsiniz.Haftanın her günü 10.00-22.00 saatleri arasında Nurzhol Bulvarı üzerindeki kuleyi ziyaret edebilirsiniz.

3 - SİLAHLI KUVVETLER MÜZESİ

Kazakistan’ın ilk ve tek askeri tarih müzesi Astana’da bulunan ve 2015 yılı sonunda açılan Silahlı Kuvvetler Müzesi’dir. Respublika Caddesi üzerinde bulunan askeri tarih müzesi mavi kubbesiyle dikkat çekmektedir. Mavi kubbeli bu bina 2015’e kadar Kültür Merkezi olarak kullanılıyordu. Taş Devri’nden başlayarak Kazakistan’ın tüm tarihini gözler önüne seren müzede toplam 7 bin parça tarihî eser göreceksiniz. İsveç’teki askeri müze ile ortaklaşa çalışmalar yürüten Kazakistan askeri müzesinden bazı taşınabilir tarihî eserler orada sergilenmek üzere İsveç’e gönderilecek. Müzede Türk, Kazak ve Moğol askeri tarihi hakkında birçok bilgi edinebilirsiniz. Müzeyi pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

4 - NUR ASTANA CAMİİ

Nur Astana Camii Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunur ve Orta Asya’nın üçüncü en büyük camisidir.İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in ilk vahyi 40 yaşında aldığı rivayetinden dolayı bu cami de 40 metre yükseklikte inşa edilmiştir. Hz. Muhammed 63 yaşında vefat ettiği için caminin minareleri 63’er metre yüksekliktedir. Astana şehrindeki tüm önemli yapıların ve yerleşim birimlerinin olduğu gibi bu ibadethane de İşim Nehri’nin sol yakasında yer alır. 5 bin içeride ve 2 bin kişi avlusunda olmak üzere toplam 7 bin kişilik kapasitesi vardır. Caminin inşası 2005 yılında başlamış olup 2008 yılında hizmete açılmıştır. Caminin inşasında yoğunlukla cam ve granit kullanılmıştır.Nur Astana Camii gösterişiyle Astana’nın sembollerinden biri olmuştur.

5 - ASTANA BARIŞ VE HOŞGÖRÜ PİRAMİDİ

Barış ve Uzlaşma Sarayı’nı dışardan gördüğünüzde şaşırabilirsiniz zira daha önce de belirttiğimiz gibi Astana’da sıra dışı bir mimariyle karşılaşacaksınız. Diğer adı Barış ve Uyum Piramidi’de olan bu yapı Astana’da konser, seminer, tiyatro gibi çeşitli organizasyonların yapıldığı yerdir. Örneğin Astana Uluslararası Aksiyon Filmleri Festivali burada gerçekleştirilmektedir. Sarayın içinde ayrıca 1300 kişi kapasiteli opera salonu, sergi salonları, Türk Dünyası Araştırma Merkezi de bulunur. Yapımına yaklaşık 58 milyon $ harcanan bu saray 77 metre yüksekliktedir ve 28 bin metrekarelik alanı kaplamaktadır. İngiliz ve Türk mimarlık şirketlerinin beraber inşa ettiği bu yapı 2006’dan beri hizmet vermektedir. Haftanın her günü piramit sarayı ziyaret edebilirsiniz. Piramidin içinde Rusça, Kazakça ve İngilizce dil seçenekleriyle rehberli turlar da düzenlenmektedir. Bu turlara katılıp saray hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

6 - HAZRETİ SULTAN CAMİİ

Astana’nın Tauelsizdik Caddesi üzerinde bulunan Hazreti Sultan Camii Orta Asya’nın ikinci en büyük camisidir. Devlet Başkanı Nazarbayev’in bu camiye Hazreti Sultan ismini vermesinin sebebi Divanı Hikmet eserinin yazarı Sufi Ahmed Yesevi’nin lakaplarından biri olmasıdır. İçinde ve avlusunda olmak üzere 10 bin kişi aynı anda bu ibadethanede namaz kılabilmektedir. Toplamda 18 bin metrekarelik alanı kaplayan cami 2012’den beri hizmet vermektedir. 55 metre yükseklikte olan bu bembeyaz caminin minareleri 77’şer metre yüksekliktedir. Astana’nın gösterişli, abartılı ve göz alıcı yapılarının en güzel örneklerinden biri Hazreti Sultan Camii’dir.

7 - OPERA VE BALE SALONU

Astana’nın Dinmukhamed Qonayev Caddesi üzerinde bulunan Opera ve Bale Salonu Astana’nın en büyük gurur kaynaklarından biridir. Sovyetler Birliği’nin az sayıdaki olumlu yanlarından biri opera, bale gibi yüksek sanat dallarına büyük önem verilmesi ve devlet destekli sanatçıların yetiştirilmesi idi. Günümüzde her eski SSCB ülkesinde olduğu gibi Kazakistan’da da opera ve baleye hala büyük önem verilmektedir. İnşaatı 300 milyon $’a mal olan bu yapı 2013’ten bu yana hizmet vermektedir. İlk bakışta Antik Yunan tapınaklarını andıran opera ve bale binası Devlet Başkanı Nazarbayev’in Rusçada “Kanun hükmünde kararname” anlamına gelen “Ukase” vermesi sonucu inşa edilmiştir ve bizzat Nazarbayev tarafından tasarlanmıştır. Ana salonu 1.250 kişi kapasiteli olan binanın küçük salonu ise 250 kişi kapasitelidir.

8 - KHAN SHATYR EĞLENCE MERKEZİ

Astana’daki Neo-fütüristik mimariye sahip bu bina şehrin eğlence merkezidir.Khan Shatyr “Kağanın otağı” anlamına gelmektedir. Bu bina gerçekten de Orta Asya Türklerinin otağlarını andırmaktadır. Yalıtım teknolojisi sayesinde binanın içindeyken -30 derece Astana soğuğunu bile hissetmezsiniz. En üst katında palmiye ağaçları arasında havuza girebilir, golf oynayabilir, alışveriş yapabilir veya kano kiralayıp binanın içindeki kanalda tur atabilirsiniz. Eğlence merkezinin mimarisi kadar içindeki etkinlikler de fütüristik bir bakış açısının ürünüdür. Astana’daki birçok çılgın eserin mimarı Norman Foster bu binanın da inşaatını üstlenmiştir. 150 metre yükseklikteki bina tam 140 bin metrekare alanı kaplamaktadır. Khan Shatyr Eğlence Merkezi 2010 yılında Başkan Nazarbayev’in 70. doğum günü vesilesiyle açılmıştır.

9 - AKORDA BAŞKANLIK KONUTU

Ak Orda Başkanlık Konutu, 1991’den beri Kazakistan’ın Devlet Başkanı olan Nursultan Nazarbayev’in 2004’ten bu yana başkanlık konutudur. İşim Nehri’nin sol yakasında bulunan konut koyu mavi kubbesiyle dikkat çekmektedir ve Astana’daki tüm turistik ve tarihî yapılar gibi çok büyük ve göz alıcıdır. 80 metre yüksekliğindeki 7 katlı binanın ilk katında basın konferansları, balolar düzenlenmektedir. Ayrıca bina kompleksinin içinde bir de kış bahçesi bulunmaktadır. İkinci kat devlet memuru ve bürokratların ofislerine ayrılmıştır.Üçüncü katta ise uluslararası organizasyonlar yapılmakta ve yabancı devlet adamları ağırlanmaktadır. Başkanlık konutu yaklaşık 37 bin metrekarelik alanı kaplamaktadır. Burası Londra’daki Buckingham Sarayı ve ABD’deki Beyaz Saray’dan esinlenerek inşa edilmiştir.

10 - AŞIKLAR PARKI

Kentin en büyük parklarından biri olan bu parkta adına yakışır şekilde gezinen aşıkları görebilir, sıcak yaz günlerinde çimlere yayılıp dinlenebilirsiniz.

. Towntalk
remove_red_eye428

Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.

Hesap oluştur