Hashtag
Avustralya vatandaşlığı başvurusu yapabilmeniz için Avustralya Hükümeti tarafından belirlenmiş olan tüm koşulları yerine getirmeniz gerekmektedir. İlk olarak vatandaşlık başvurunuzu gerçekleştirmeden önce en az 4 yıl boyunca Avustralya’da yasal olarak ikamet etmiş olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte İngilizce dil yeteneğini kanıtladığı bir sınavdan yeterli puanı almış olması, Avustralya sosyal yaşamına uyum sağlamış olması ve Avustralya toplumuna katkıda bulunabilecek özelliklere sahip olması istenmektedir.
1- Süresiz Oturum İzni Sahibi Olan Kişiler İçin Avustralya Vatandaşlığı Başvurusu
Avustralya’da süresiz oturum izni sahibi olarak ikamet eden kişiler, diğer uygunluk şartlarını sağlamak koşuluyla Avustralya vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler. Bunun için minimum oturum süresi, İngilizce bilgili şartlarını sağlamanız, Avustralya’da ikamet etmeye devam etmek niyetinde olmanız ve Avustralya vatandaşlığı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Bu kategoride Avustralya vatandaşlığı alabilmeniz için bir vatandaşlık sınavı uygulanmaktadır. Bu sınava 60 yaşın üzerindeki kişilerin girmesi şart değildir.
Süresiz oturum izni sahibi olarak Avustralya vatandaşlığı başvurusu yapabilmeniz için Avustralya’da en az 4 yıl süre ile ikamet etmiş olmanız şarttır. 16 yaşın altındaki çocukların başvuruları ebeveynlerinin başvurularına eklenebilir. Ayrıca 16 yaş altındaki çocukların başvuru yapabilmesi için de süresiz oturum izni sahibi olmaları şarttır ancak 4 yıllık ikamet süresi aranmamaktadır.
2- Eşi Avustralya Vatandaşı Olan Kişiler İçin Avustralya Vatandaşlığı Başvurusu
Bir Avustralya vatandaşı ile evlenen yabancı ülke vatandaşları Avustralya vatandaşlığı için başvuru yapabilirler. Bunun için başvuru yaptığınız tarihten önce en az 4 yıl boyunca Avustralya’da süresiz oturum izni sahibi olarak ikamet etmiş olmanız, 60 yaşın altındaysanız istenen İngilizce seviyesine sahip olduğunuzu kanıtlamanız ve Avustralya vatandaşlığı hakkında yeterli seviyede bilgi sahibi olmanız beklenmektedir.
3- Kökeni Avustralyalı Olan Kişiler İçin Avustralya Vatandaşlığı Başvurusu
26 Ocak 1949 tarihinden sonra Avustralya toprakları dışında doğmuş olan fakat ebeveynlerinden en az biri Avustralya vatandaşı olan kişiler Avustralya vatandaşlığı için başvuru yapabilirler. 16 yaşından küçük çocuklar da anne – babalarının başvurusuna eklenebilirler. Başvurunuz kabul edildiği takdirde Avustralya vatandaşı olabilirsiniz. Avustralya vatandaşlığına geçiş işlemleri genellikle 10 iş gününden uzun sürmektedir. Geçiş belgenizle birlikte Avustralya pasaportu almak üzere başvuru yapabilirsiniz.
Avustralya Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar:
Kişisel bilgilerin yer aldığı Kimlik
İsim değişikliği yaptıysanız buna dair belgeler
Adli sicil belgesi (90 günden daha uzun bulunduğunuz tüm ülkelerden)
Muafiyet, takdir ve imtiyazlar için kanıtlar
Varsa özel ikamet şartının kanıtları
Başvurunuza eklediğiniz çocuklarla ilgili kanıtlar
İngilizce olmayan evrakların onaylı İngilizce çevirileri
Kökeni Avustralyalı olan kişiler için, başvuru sahibi doğduğunda anne - babasından birinin Avustralya vatandaşı olduğunu gösteren belgeler
Başvurunuz gerçekleştirildikten sonra incelenerek olumlu ya da olumsuz bir karar verilecektir. Olumlu sonuçlanması halinde vatandaşlık sınavına girmeniz daha sonra da mülakata katılmanız gerekmektedir. Mülakat randevusuna başvuru evraklarınızın orijinallerini de götürmeniz istenmektedir. Vatandaşlık sınavında temel seviyede İngilizce bilgisi, Avustralya hakkında bilgiler ve vatandaşlık sorumlulukları hakkında sorular bulunmaktadır. 18 yaşın altındakiler, 60 yaşın üstündeki ve önemli derecede görme, duyma ya da konuşma kaybı olan kişilerin vatandaşlık sınavına girmeleri şart koşulmamaktadır.
Avustralya vatandaşlığına geçişin son aşaması vatandaşlık törenidir. 16 yaşın üzerindeki tüm başvuranların katılması gereken bu tören yerel belediyeler tarafından düzenlenmekte ve başvurunuzun onaylanmasının ardından yaklaşık 6 ay içinde gerçekleştirilmektedir. Söz konusu törende alacağınız vatandaşlık belgesi ile Avustralya pasaportu başvurusunda bulunabilirsiniz.
KAYNAK:avusturalyakonsoloslugu
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur