Hashtag
1- KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK
Avustralya İstatistik Bürosu’nun 30 Haziran 2015 tarihli nüfus verilerine göre, ülkedeki her 100 kişinin 28’i Avustralya dışında bir ülkede doğmuş. Wikipedia’da yayınlanan 2013 datalarına göre (evet 2017’deyiz ama genel fikir edinmek için dikkate alınabilir bence), dünyadaki tüm göçmenlerin %2.8’i Avustralya’da yaşıyor. %3.1 ile Kanada, 8. sıra ile Avustralya’nın hemen üzerinde yer alıyor. Aynı kritere göre %19.8 oranıyla en fazla göçmen nüfusu bulunan Amerika Birleşik Devletleri 1. sırada. Türkiye’de ise bu oran %0.8.
2- AVUSTRALYA'DA SATIN ALMA GÜCÜ VE GELİR DAĞILIMI
Avustralya’da yaşamla ilgili biraz araştırma yaptıysanız, “pahalı” bir ülke olduğu hakkındaki yorumlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Ancak “pahalı” sıfatının da kişilerin alım gücüyle orantılı olduğunu, ayrıca İstanbul'da yaşayan insanlar olarak "pahalı" algımızın yıllar içinde deforme olduğunu (bkz bir kahveye 10 TL vermek) düşünürsek, en azından bizim için çok da yerinde bir kullanım olmayabilir. – Tabi henüz Avustralya’ya gitmemiş, orada herhangi bir maddi bir kazanç sağlayıp bu kazançla hayatını idame ettirmeyi deneyimlememiş insanlar olarak bu yazdıklarımız fazlaca havada kalabilir. (Bu sebeple, gittikten sonra da bu konuyla alakalı bir içerik yazmayı planlıyorum.) –
Şu aşamada Avustralya hakkında duyduklarımız ve okuduklarımız ise, hayatın pahalı olmasına karşın alım gücünün oldukça yüksek olduğuyla ilgili. OECD’nin (İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı / Organisation for Economic Co-operation and Development) dünya ülkelerinin gelir dağılımındaki eşitsizlik oranlarına göre 2014 yılında hazırladığı rapora göre, eşitsizlik sıralamasında Türkiye’nin 4. olduğu listede Avustralya 15. sırada.
3- AVUSTRALYA'DA EĞİTİM VE SAĞLIK SİSTEMLERİ
Hem başka bir ülkede yeni bir hayat kurmayı hem de çocuk sahibi olmayı planlayan bir çift olarak bize göre en kritik noktalardan ikisi, eğitim ve sağlık sistemleriydi. Henüz portakalın vitamini durumundaki yavrumuzun geleceğini düşünmek, anne-baba aday adayları olarak bizim en temel içgüdümüz. Hem eğitim hem de sağlık alanları ise başarı sıralamasında Avustralya’nın diğer tüm dünya ülkelerine göre açık ara önde olduğu konular. “Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri” başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz gibi, ilgili listenin son 6 yılını incelediğimizde, listedeki tüm Avustralya şehirlerinin hem eğitim hem de sağlık konularında 100 tam puan ile sıralamada en üst sıralarda yer aldığını görmek mümkün. Üstelik kalıcı oturma ve çalışma izni sahibi (PR-Permanent Resident) olan herkes hem eğitim hem de MEDICARE adı verilen sağlık sisteminden ücretsiz yararlanma hakkına sahip oluyor. Anlayacağınız, eğitim ve sağlık sistemlerini kriterlerimize göre de ok yine Avustralya’yı işaret ediyor.
Araştırma yaparken, Economist Intelligence Unit'in 2013 yılında hazırladığı ve çocuk sahibi olmayı planlayanlar için hem ilginç hem de faydalı sayılabilecek "nerede doğmalı?" (where-to-be-born) endeksiyle karşılaştık. Bu endekse göre 2013 yılında bir çocuğun doğabileceği en iyi 2. ülke Avustralya. 1. sırada İsviçre'nin bulunduğu listede Türkiye ise maalesef 57. sıradaymış.
KAYNAK:avustralyadayiz
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur