Hashtag
Ingiltere, daha doğrusu Birleşik Krallık Schengen bölgesine dahil değil; yani Avrupa’da olmasına rağmen Schengen vizesi ile seyahat edemediğimiz ülkelerden biri. Bu nedenle oradaki herhangi bir şehre seyahat edebilmemiz için İngiltere Vizesi daha doğrusu Birleşik Krallık Vizesi almamız gerekiyor. İşte bu yazımda, sizlere İngiltere vizesi hakkında tüm bildiklerimi tek tek aşağıda anlatacağım.
Londra ve İngiltere hakkında yazacağım yazılara öncelikle İngiltere vizesinin nasıl alındığını anlatarak başlayacağım. Merak etmeyin, eksiksiz evrak verildiğinde çıkması hiç de zor olmayan bir vizedir İngiltere Vizesi.
Öyle vize danışmanlık merkezlerine falan para vermenin hiç anlamı yok. Maksimum süreyi 3 hafta olarak bildirseler de benim vizem 3 günde çıkmıştı.
1.İngiltere Vizesi Kimler İçin Zorunlu?
Seyahat amacınız ister turistik, ister eğitim, ister iş olsun ve kaç günlük olursa olsun bu vize ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu ve Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları için tahmin edeceğiniz üzere değil.
Gerçi Brexit’ten sonra ne olur bilmiyorum. Ancak Brezilya, Güney Kore ve Avustralya vatandaşlarının (6 aya kadar kaldıkları sürece) vizesiz seyahat, eğitim vb. hakları olduğunu biliyorum. Bu nedenle Birleşik Krallık AB’den ayrılsa bile diğer AB üyesi ülke vatandaşlarına kısa dönem seyahatler için bize uygulandığı gibi bir vize uygulanacağını sanmıyorum.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için yeşil pasaport da dahil olmak üzere, tüm pasaportlar için vize isteniyor. İngiltere vizesi için istenen tüm evrakları aşağıda detaylı olarak anlatacağım.
2.İngiltere Vizesi Nasıl Alınır?
Bu yazımda İngiltere turist vizesi için gerekli olan evrakları anlatacağım. Ama başka nedenlerle gidecekseniz ve gerekli vize evraklarını öğrenmek isterseniz (İngiltere öğrenci vizesi, İngiltere evlilik vizesi gibi), sorabilirsiniz.
Öncelikle vize işlemleri için takip etmemiz gereken site Birleşik Krallık’ın resmi sitesi. Diğer kaynaklar güncellenmemiş olabilir, istenen evraklar, vize ücreti falan değişmiş olabilir.
Bu nedenle aşağıda linkini verdiğim siteden her zaman güncel bilgileri elde edebilirsiniz. İngiltere vizesini ilk kez alacaksanız 6 aylık vizeye başvurmanızı öneririm. Peki İngiltere vizesi ne kadar?
İngiltere Vizesi Ücretleri:
-2016 yılında 6 aylık İngiltere vize başvuru ücreti 87 pound.
-2 yıllık İngiltere turist vizesi başvuru ücreti 330 pound
-5 yıllık İngiltere turist vizesi başvuru ücreti 600 pound
-10 yıllık İngiltere vizesi başvuru ücreti 752 pound.
Tabii vize kaç yıllık olursa olsun kalabileceğimiz maksimum süre toplamda 6 ay. Başvuru ücreti online olarak ödeniyor.
İstenen evraklar da aslında standart vize evrakları. Yani kalacağımız sürenin sonunda İngiltere’den ayrılacağımızı ve orada bulunduğumuz süre boyunca giderlerimizi karşılayabileceğimizi (veya başka biri tarafından karşılanacağını) kanıtlamamız gerekiyor.
İngiltere Vizesi için gerekli evraklar:
-En az 6 ay geçerli pasaport, (varsa eski pasaportlarınız)
-Siteden indirip doldurduğunuz form,
-Randevuyu aldığınızı ve başvuru ücretini ödediğinizi gösteren belge,
-Varsa daha önceki seyahatlerinizi gösteren pasaport sayfalarının fotokopileri,
-Seyahat sağlık sigortası (Fiyatı oldukça uygun, yaptırdığınız yere göre değişse de 20-30 lira civarı olması lazım. Bankalardan bile halledebiliyorsunuz.)
-35×45 mm ölçülerinde arka fonu beyaz olarak çekilmiş, biyometrik fotoğraf, (aman ölçülere dikkat edelim)
-Kalacağınız yeri gösterir belge (otelde konaklayacaksanız otel konfirmasyonu, bir arkadaşınızda kalacaksanız evin adresi ve belki orada kalacağınıza dair İngiltere -Konsolosluğuna ya da İngiltere Büyükelçiliğine hitaben bir dilekçe de eklenebilir.)
-İngiltere’de kalan akrabanız falan varsa isterseniz davetiye mektubu alabilirsiniz,
-Gidiş-dönüş uçak biletleri,
-Son 6 aylık banka hesap hareketlerini gösteren hesap dökümü ve hesabınızda kalacağınız süredeki masraflarınızı karşılamaya yetecek kadar para,(USD veya Euro cinsinden de olabilir, TL olmak zorunda değil.)
-Masraflarınızı başkası karşılayacaksa karşılayacak kişinin hesap dökümü ve bankadaki göstereceği mali durumu,
-Mesleki durumunuzu belgeleyen evraklar. (Öğrenci iseniz öğrenci belgesi, çalışıyorsanız SGK hizmet dökümü, SGK işe giriş bildirgesi, çalıştığınız yerin antetli kağıdına yazılmış, kaşeli ve ıslak imzalı orada çalıştığınıza dair, maaşınızı ve pozisyonunuzu belirten dilekçe, son 3 aylık maaş bordronuz, şirketin ticari sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası gereklidir. İşyeri sahibiyseniz bunlara ek olarak şirket mali durumunu gösteren belgeler de eklenmelidir.)
-Nüfus kayıt örneği,
-Adli sicil belgesi
Tüm evrakların İngilizce olması ya da yanına İngilizce tercümelerinin eklenmesi gereklidir. Dediğim gibi her ne kadar evrak toplamak insanı gitmekten soğutsa da eksiksiz verirseniz hiçbir sorun yaşamazsınız.
Aman bu gereksiz deyip cimrilik yapmayalım, ne var ne yok ekleyelim. Her şeyi tamamladıktan sonra tüm kağıtların fotokopisini çekip randevu saatimizde başvuru merkezinde oluyoruz.
İngiltere Vize Başvuru Merkezi , Birleşik Krallık Vize ve Göç Dairesi adına faaliyet gösteren bir ticari şirket olan Teleperformance tarafından işletilmektedir. İngiliz Büyükelçiliği ve Teleperformance’ın vize değerlendirme ve karar süreçlerinde hiçbir rolü ya da etkisi bulunmamaktadır.
Ankara’daki İngiltere vize başvuru merkezi olan Teleperformance, Sheraton Otel’in hemen arkasında. İstanbul İngiltere vize başvuru merkezi Profilo AVM Mecidiyeköy’de, İzmir’deki Kıbrıs Şehitleri Caddesindedir.
Evrakları yetkili kişiye veriyoruz ve daha sonra tekrardan fotoğrafımızı çekiyorlar, parmak izimizi alıyorlar ve yukarıda bir tane kamera var ona biraz bakmamızı istiyorlar. Yukarıdaki kameraya bakar mısınız sorusunu duyduğunuzda tribe girmeyelim, herkesten istiyorlar.
4.İngiltere Vize Takip İşlemleri Nasıl Yapılır?
İngiltere vize başvurusunu tamamladıktan sonra, başvurunun sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenmek için ilk önce Teleperformance’ın sitesi üzerinden “Register” ile kayıt oluyoruz. Daha sonra takibi “Log in” bölümünden yapabilirsiniz.
Burada başvurunun olumlu ya da olumsuz sonuçlandığını göremiyoruz. Yalnızca değerlendirmenin tamamlandığını görebiliyoruz. Sonucu pasaportu aldığımızda öğreniyoruz.
Turist vizesi hakkında bilmemiz gereken en önemli şeylerden biri de bu vizeyi alınca çalışma izni de almış olmuyoruz. Yani turist vizesiyle gidip orada çalışmak illegal.
5.Ülkeye Girişte Karşılaşabileceğimiz Durumlar
Uçakta bir form veriyorlar. Buna Landing Card deniyor. Bu formun üzerinde kişisel bilgilerinizin yanı sıra İngiltere’de kalacağınız adresi ve süreyi, bir de uçağın kalktığı havalimanını ve uçuş numaranızı yazıp imzalamanız gerekiyor. Merak etmeyin her şey formda açıkça yazılmış.
Pasaport memurunun yanına gittik. Uçakta doldurduğumuz formu görevliye verdik. What is the purpose of your visit sorusunu terör saçmaya gelmediğimizi belirten bir şekilde kısaca cevapladık. Bu arada görevli sizden kalacağınız yerin evraklarını vs. isteyebilir, o yüzden fotokopilerini çantada bulundurmakta fayda var.
Kaynak : https://www.birhayalinpesinde.com =>> Damla Tüzün
Bu kullanıcıya mesaj göndermek yada paylaşıma yorum yapmak için hesap oluştumanız gerekmektedir.
Hesap oluştur